sklep z rękodziełem
koszyk: pusty
Nie masz produktów w koszyku
Wartość koszyka: 0,00 zł
Transport: Polska od 9 - 14 zł. Świat od 22 zł
MENU
Newsletter:
CZY WIESZ, ŻE... Na naczyniach z okresu rzymskiego odnajdujemy zdobienia ornamentem gładzonym, wykonanym w sposób identyczny, jak na współczesnych naczyniach.
Siwak – dzban tzw. „buńka” (II)
  • Poleć produkt znajomemu
  • Drukuj
Ciemno - szary dzban z jednym uchem i wąską szyjką, tradycyjnie zwany „buńką”. Jest jedną z najtrudniejszych do wykonania form garncarskich. Przykład ceramiki siwej – perły Regionu Wschód - najbardziej unikatowej i najstarszej polskiej ceramiki, obecnie już rzadko spotykanej. Będzie stanowić
  • Wymiary: 27 x 16 cm
  • Materiał: glina
Dostępność:
Wybierz ilość:
+

-
159,00 zł

Ciemno - szary dzban z jednym uchem i wąską szyjką, tradycyjnie zwany „buńką”. Jest jedną z najtrudniejszych do wykonania form garncarskich. Przykład ceramiki siwej – perły Regionu Wschód - najbardziej unikatowej i najstarszej polskiej ceramiki, obecnie już rzadko spotykanej. Będzie stanowić efektowny element dekoracyjny w nowoczesnych i tradycyjnych wnętrzach. Wytwarzany ręcznie, tradycyjną XVIII-wieczną metodą. Twórca zachował typowe dla siwaków zdobienia. Dzięki szlifowaniu naczynia polnym krzemieniem, odbija ono światło, co tworzy niepowtarzalny efekt. Warto zwrócić uwagę na proporcjonalność kształtów naczynia. Dzban posiada, wypalony na dnie monogram twórcy, potwierdzający jej pochodzenie. Oryginalność naczynia można poznać również po owalnych, jaśniejszych śladach na jego powierzchni, będących efektem tradycyjnego sposobu wypalania.

Zobacz pomysły architekta wnętrz na wykorzystanie siwaków w aranżacji przestrzeni – inspiracje.

Ceramika siwa to najbardziej unikatowa i mająca najstarsze tradycje polska ceramika. Siwaki – czyli naczynia wykonane tą techniką - występowały na ziemiach polskich już w czasach starożytnych. Ich ślady możemy odnaleźć m.in. w kulturze łużyckiej (1300 – 500 r. p.n.e.), celtyckiej (III w. p.n.e.) oraz wykopaliskach z tzw. okresu rzymskiego (0 – 400 r. n.e.). Co ciekawe, na naczyniach z okresu rzymskiego odnajdujemy zdobienia ornamentem gładzonym, wykonanym w sposób identyczny, jak na współczesnych naczyniach. Świadczy to o tym, że technika wykonania siwaków na przestrzeni wieków zmieniła się jedynie w niewielkim stopniu.
Badania dowodzą, że ceramika siwa była popularna na terenie całej Polski. Stopniowo, z powodu rozwoju ceramiki glazurowanej, była wypierana z różnych regionów, zachowując się jedynie na wschodzie. Dziś ceramikę siwą wytwarza się już wyłącznie w jednej wsi : Czarnej Wsi Kościelnej. Zachowane tu pracowanie garncarskie kultywują XVIII wieczne tradycje ręcznego wyrobu ceramiki siwej, stosując te same zdobienia i formę naczyń, zgodną z tradycją przekazywaną kolejnym pokoleniom garncarzy. Warto również podkreślić, że każdy garncarz ma swój indywidualny wzór i zdobienia.

Ceramika siwa - My PolandPan Paweł reprezentuje czwarte pokolenie kontynuujące tradycje garncarskie. Mieszka w Czarnej Wsi Kościelnej, gdzie od XVIII w. garncarstwo było nieodłącznym elementem lokalnej tradycji. W naukę wyrobów garncarskich włożył wiele pracy – jak sam mówi : „…glina nauczyła mnie pokory…”. Obecnie specjalizuje się w wytwarzaniu unikalnej już ceramiki siwej. Jest stypendystą Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Na swoim koncie posiada wiele wyróżnień i dyplomów. Jego prace prezentowane są w muzeach w Polsce, Rosji, Szwecji i na Litwie.
Pan Paweł reprezentuje czwarte pokolenie kontynuujące tradycje garncarskie. Mieszka w Czarnej Wsi Kościelnej, gdzie od XVIII w. garncarstwo było nieodłącznym elementem lokalnej tradycji. W naukę wyrobów garncarskich włożył wiele pracy – jak sam mówi : „…glina nauczyła mnie pokory…”. Obecnie specjalizuje się w wytwarzaniu unikalnej już ceramiki siwej. Jest stypendystą Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Na swoim koncie posiada wiele wyróżnień i dyplomów. Jego prace prezentowane są w muzeach w Polsce, Rosji, Szwecji i na Litwie.




Wyrób siwaków nazywa się zwyczajowo "duszeniem siwaków". Naczynia toczy się na kole garncarskim. Kiedy są już uformowane, zdobi się je. Następnie muszą schnąć od kilku do kilkunastu dni. Kolejnym etapem produkcji jest przygotowanie mieszanki mini ołowianej i zmielonego piasku. Mieszanką tą oblewa się naczynie, by po wypaleniu zapewnić mu odpowiednią szczelność. Wypalanie naczyń w szczelnie zamkniętym piecu trwa około 13-14 godzin. Temperatura wypalania osiąga około 950 stopni Celsjusza. Do wypalania siwaków nadają się tylko tradycyjne piece, w których pali się drewnem. Stalowo-siwa barwa siwaków uzyskiwana jest właśnie na tym etapie produkcji, przez redukcję tlenu ze związków żelaza, zawartych w glinie, dzięki zamknięciu dopływu powietrza w końcowej fazie wypału. Gładką powierzchnię i połysk siwaki zawdzięczają tzw. „gładzeniu” - czyli szlifowaniu naczynia zwykłym polnym krzemieniem.

Zobacz film Ceramika Siwa

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz swoją opinię

ZOBACZ RÓWNIEŻ:

Siwak –  waza z dwoma uchwytami (duża)

Siwak – waza z dwoma...

Waza z dwoma uchwytami, przykład ceramiki siwej – perły Regionu Wschód - ...
138,00 zł
Dodaj do koszyka
Siwak – duży "dwojak"

Siwak – duży "dwojak"

Tradycyjny duży dwojak - czyli połączone dwa naczynia, przykład ceramiki ...
172,00 zł
Dodaj do koszyka
Siwak – dzban tzw. „buńka” (I)

Siwak – dzban tzw. „b...

Dzban z jednym uchem i wąską szyjką, tradycyjnie zwany „buńką”.
159,00 zł
Dodaj do koszyka
Siwak –  wysoka waza

Siwak – wysoka waza

Wyjątkowo wysoka waza bez uchwytów, z wąską szyjką, przykład ceramiki siwej ...
450,00 zł
Dodaj do koszyka
Siwak – dzbanek

Siwak – dzbanek

Dzbanek z jednym uchem, przykład ceramiki siwej perły Regionu Wschód ...
62,00 zł
Dodaj do koszyka
Siwak - misa

Siwak - misa

Duża misa wykonana ręcznie w tradycji ceramiki siwej.
109,00 zł
Dodaj do koszyka
Siwak – dzban tzw. „buńka”

Siwak – dzban tzw. „b...

Pękaty dzban z jednym uchem i wąską szyjką, zwany „buńką”.
159,00 zł
Dodaj do koszyka

OSTATNIO OGLĄDANE:

Siwak – dzban tzw. „buńka” (II)

Siwak – dzban tzw....

Dzban z jednym uchem i wąską szyjką, tradycyjnie zwany „buńką”.
159,00 zł
Dodaj do koszyka
Partnerzy: