Informujemy, iż nasz sklep internetowy wykorzystuje technologię plików cookies a jednocześnie nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w tych plikach (tzw. „ciasteczkach”).
CZY WIESZ, ŻE... Naczynia wykonane są tradycją metodą - techniką tzw. dłubania, czyli wybierania masy drewnianej za pomocą narzędzi i ognia. Dłubanie przebiega wzdłuż słojów drewna.
CZY WIESZ, ŻE... Drewno ma naturalne właściwości bakteriobójcze, dlatego zawsze było cenionym materiałem, wykorzystywanym do produkcji narzędzi kuchennych.
CZY WIESZ, ŻE... Do dziś przetrwało w Polsce niewiele pracowni, wytwarzających drewniane przedmioty kuchenne.
CZY WIESZ, ŻE... Drzewa ścinana się zimą, kiedy mrozy wstrzymują rozwój grzybów, wywołujących choroby drewna. Żłobieniu poddaje się je możliwie jak najszybciej po ścięciu, gdy drewno jest miękkie i łatwe w obróbce.
CZY WIESZ, ŻE... Drewno posiada właściwości pozwalające mu na „leczenie” drobnych ran – np. na drewnianych deskach kuchennych nie będzie widać śladów drobnych nacięć, pozostawionych przez nóż.
Misa olchowa w wyjątkowo dużym rozmiarze. Wykonana została ręcznie z jednego kawałka drewna w rzadko już spotykanej technice tzw. „dłubania”. Tego typu metoda wyparta została przez maszynowe wytwarzanie wyrobów. Misa, więc może stanowić niezwykle oryginalną ozdobę wnętrz, jak również może być
Misa olchowa w wyjątkowo dużym rozmiarze. Wykonana została ręcznie z jednego kawałka drewna w rzadko już spotykanej technice tzw. „dłubania”. Tego typu metoda wyparta została przez maszynowe wytwarzanie wyrobów. Misa, więc może stanowić niezwykle oryginalną ozdobę wnętrz, jak również może być wykorzystywana do celów praktycznych – przecież właśnie w takich celach naczynia te tradycyjnie były tworzone. Warto zwrócić uwagę na wyraźny rysunek słojów widoczny na naczyniu, jak również ślady jego rzeźbienia.