Informujemy, iż nasz sklep internetowy wykorzystuje technologię plików cookies a jednocześnie nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w tych plikach (tzw. „ciasteczkach”).
CZY WIESZ, ŻE... Naczynia wykonane są tradycją metodą - techniką tzw. dłubania, czyli wybierania masy drewnianej za pomocą narzędzi i ognia. Dłubanie przebiega wzdłuż słojów drewna.
CZY WIESZ, ŻE... Drewno ma naturalne właściwości bakteriobójcze, dlatego zawsze było cenionym materiałem, wykorzystywanym do produkcji narzędzi kuchennych.
CZY WIESZ, ŻE... Do dziś przetrwało w Polsce niewiele pracowni, wytwarzających drewniane przedmioty kuchenne.
CZY WIESZ, ŻE... Drzewa ścinana się zimą, kiedy mrozy wstrzymują rozwój grzybów, wywołujących choroby drewna. Żłobieniu poddaje się je możliwie jak najszybciej po ścięciu, gdy drewno jest miękkie i łatwe w obróbce.
CZY WIESZ, ŻE... Drewno posiada właściwości pozwalające mu na „leczenie” drobnych ran – np. na drewnianych deskach kuchennych nie będzie widać śladów drobnych nacięć, pozostawionych przez nóż.
Prezentowana misa wykonana została w miejscowości słynącej z wyrobu drewnianych naczyń tradycyjną metodą tzw. „dłubania” . Na misie widoczne są ślady rzeźbienia, jak również rysunek słojów drewna. Tego typu technika wytwarzania zachowana została już tylko w kilku ośrodkach w Polsce. Tym samym misa
Prezentowana misa wykonana została w miejscowości słynącej z wyrobu drewnianych naczyń tradycyjną metodą tzw. „dłubania” . Na misie widoczne są ślady rzeźbienia, jak również rysunek słojów drewna. Tego typu technika wytwarzania zachowana została już tylko w kilku ośrodkach w Polsce. Tym samym misa stanowi oryginalny przykład tej dyscypliny rękodzieła. Z pewnością wzbogaci wystrój zarówno tradycyjnych, jak i nowoczesnych wnętrz, tym bardziej, że może być wykorzystana też do celów praktycznych: np. przechowywania owoców, warzyw.
Pan Mieczysław prowadzi pracownię łyżkarską we wsi Zamczysk dawniej słynącej z wyrobu drewnianych przedmiotów użytkowych.