Informujemy, iż nasz sklep internetowy wykorzystuje technologię plików cookies a jednocześnie nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w tych plikach (tzw. „ciasteczkach”).
CZY WIESZ, ŻE... Naczynia wykonane są tradycją metodą - techniką tzw. dłubania, czyli wybierania masy drewnianej za pomocą narzędzi i ognia. Dłubanie przebiega wzdłuż słojów drewna.
CZY WIESZ, ŻE... Drewno ma naturalne właściwości bakteriobójcze, dlatego zawsze było cenionym materiałem, wykorzystywanym do produkcji narzędzi kuchennych.
CZY WIESZ, ŻE... Do dziś przetrwało w Polsce niewiele pracowni, wytwarzających drewniane przedmioty kuchenne.
CZY WIESZ, ŻE... Drzewa ścinana się zimą, kiedy mrozy wstrzymują rozwój grzybów, wywołujących choroby drewna. Żłobieniu poddaje się je możliwie jak najszybciej po ścięciu, gdy drewno jest miękkie i łatwe w obróbce.
CZY WIESZ, ŻE... Drewno posiada właściwości pozwalające mu na „leczenie” drobnych ran – np. na drewnianych deskach kuchennych nie będzie widać śladów drobnych nacięć, pozostawionych przez nóż.
Wykonana ręcznie przez artystę ludowego, średniej wielkości misę polecamy do przechowywania owoców lub warzyw. Stanowić może również oryginalny element wystroju wnętrz. Powstała w miejscowości słynącej z wytwarzania tego typu wyrobów tradycyjną metodą tzw. „dłubania” Warto zwrócić uwagę, na ślady
Wykonana ręcznie przez artystę ludowego, średniej wielkości misę polecamy do przechowywania owoców lub warzyw. Stanowić może również oryginalny element wystroju wnętrz. Powstała w miejscowości słynącej z wytwarzania tego typu wyrobów tradycyjną metodą tzw. „dłubania” Warto zwrócić uwagę, na ślady „dłuta” artysty i rysunek słojów drewna widocznych na naczyniu. Krawędzi misy są grube, a cała konstrukcja misy: solidna.