Informujemy, iż nasz sklep internetowy wykorzystuje technologię plików cookies a jednocześnie nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w tych plikach (tzw. „ciasteczkach”).
CZY WIESZ, ŻE... Naczynia wykonane są tradycją metodą - techniką tzw. dłubania, czyli wybierania masy drewnianej za pomocą narzędzi i ognia. Dłubanie przebiega wzdłuż słojów drewna.
CZY WIESZ, ŻE... Drewno ma naturalne właściwości bakteriobójcze, dlatego zawsze było cenionym materiałem, wykorzystywanym do produkcji narzędzi kuchennych.
CZY WIESZ, ŻE... Do dziś przetrwało w Polsce niewiele pracowni, wytwarzających drewniane przedmioty kuchenne.
CZY WIESZ, ŻE... Drzewa ścinana się zimą, kiedy mrozy wstrzymują rozwój grzybów, wywołujących choroby drewna. Żłobieniu poddaje się je możliwie jak najszybciej po ścięciu, gdy drewno jest miękkie i łatwe w obróbce.
CZY WIESZ, ŻE... Drewno posiada właściwości pozwalające mu na „leczenie” drobnych ran – np. na drewnianych deskach kuchennych nie będzie widać śladów drobnych nacięć, pozostawionych przez nóż.
Średniej wielkości misa o podłużnym kształcie. Wykonana została z jednego kawałka drewna olchowego przez artystę ludowego. Tradycyjna metoda tzw. „dłubania” stanowi o niepowtarzalności tego naczynia. Widoczne są na nim ślady rzeźbienia i rysunek słojów. Misa będzie nie tylko atrakcyjną ozdobą wnętrz
Średniej wielkości misa o podłużnym kształcie. Wykonana została z jednego kawałka drewna olchowego przez artystę ludowego. Tradycyjna metoda tzw. „dłubania” stanowi o niepowtarzalności tego naczynia. Widoczne są na nim ślady rzeźbienia i rysunek słojów. Misa będzie nie tylko atrakcyjną ozdobą wnętrz zarówno nowoczesnych, jak i tradycyjnych, ale również może być wykorzystana do celów praktycznych: np. do przechowywania owoców czy warzyw. Warto uzupełnić wystrój kuchni o to niepowtarzalne naczynie, zanim produkcja masowa całkowicie wyprze oryginalne techniki jego powstawania.