Informujemy, iż nasz sklep internetowy wykorzystuje technologię plików cookies a jednocześnie nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w tych plikach (tzw. „ciasteczkach”).
CZY WIESZ, ŻE... Naczynia wykonane są tradycją metodą - techniką tzw. dłubania, czyli wybierania masy drewnianej za pomocą narzędzi i ognia. Dłubanie przebiega wzdłuż słojów drewna.
CZY WIESZ, ŻE... Drewno ma naturalne właściwości bakteriobójcze, dlatego zawsze było cenionym materiałem, wykorzystywanym do produkcji narzędzi kuchennych.
CZY WIESZ, ŻE... Do dziś przetrwało w Polsce niewiele pracowni, wytwarzających drewniane przedmioty kuchenne.
CZY WIESZ, ŻE... Drzewa ścinana się zimą, kiedy mrozy wstrzymują rozwój grzybów, wywołujących choroby drewna. Żłobieniu poddaje się je możliwie jak najszybciej po ścięciu, gdy drewno jest miękkie i łatwe w obróbce.
CZY WIESZ, ŻE... Drewno posiada właściwości pozwalające mu na „leczenie” drobnych ran – np. na drewnianych deskach kuchennych nie będzie widać śladów drobnych nacięć, pozostawionych przez nóż.
Oryginalne polskie rękodzieło – ręcznie wykonana tradycyjną techniką „dłubania” misa – podstawka. Ma charakterystyczny wydłużony i płaski kształt. Wykonana jest z surowego, nielakierowanego drewna. Warto zwrócić uwagę na ciekawą fakturę produktu, uzyskaną dzięki w 100 % ręcznej obróbce. Ze
Oryginalne polskie rękodzieło – ręcznie wykonana tradycyjną techniką „dłubania” misa – podstawka. Ma charakterystyczny wydłużony i płaski kształt. Wykonana jest z surowego, nielakierowanego drewna. Warto zwrócić uwagę na ciekawą fakturę produktu, uzyskaną dzięki w 100 % ręcznej obróbce.
Ze względu na ręczne wykonanie z jednego kawałka drewna, występują drobne różnice w wymiarach produktów (długość od 28 do 31 cm, szerokość od 12 do 13). W przypadku zakupu więcej niż 1 produktu sklep z rękodziełem My Poland dba o to, by wybrać produkty jak najbardziej zbliżone do siebie.
Misa - podstawka doskonale sprawdzi się jako podstawka pod świeczkę. Ze względu na jej wydłużony kształt zmieści się na niej nawet do kilku świeczek. Polecamy ją szczególnie w okresie adwentowym i bożonarodzeniowym. Można na jej podstawie przygotować stroik adwentowy z 4 świeczkami lub stroik na Boże Narodzenie.
Sprawdzi się także przez cały rok jako dekoracja stołu. Można na niej podawać do stołu różne produkty – słodycze, owoce, orzechy itp.