Informujemy, iż nasz sklep internetowy wykorzystuje technologię plików cookies a jednocześnie nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w tych plikach (tzw. „ciasteczkach”).
CZY WIESZ, ŻE... Naczynia wykonane są tradycją metodą - techniką tzw. dłubania, czyli wybierania masy drewnianej za pomocą narzędzi i ognia. Dłubanie przebiega wzdłuż słojów drewna.
CZY WIESZ, ŻE... Drewno ma naturalne właściwości bakteriobójcze, dlatego zawsze było cenionym materiałem, wykorzystywanym do produkcji narzędzi kuchennych.
CZY WIESZ, ŻE... Do dziś przetrwało w Polsce niewiele pracowni, wytwarzających drewniane przedmioty kuchenne.
CZY WIESZ, ŻE... Drzewa ścinana się zimą, kiedy mrozy wstrzymują rozwój grzybów, wywołujących choroby drewna. Żłobieniu poddaje się je możliwie jak najszybciej po ścięciu, gdy drewno jest miękkie i łatwe w obróbce.
CZY WIESZ, ŻE... Drewno posiada właściwości pozwalające mu na „leczenie” drobnych ran – np. na drewnianych deskach kuchennych nie będzie widać śladów drobnych nacięć, pozostawionych przez nóż.
Chochla kuchenna, wykonana z drewna lipowego, z długim uchwytem. Produkt wykonany ręcznie, zgodnie z tradycyjną, rzadko dzisiaj stosowaną, techniką tzw. metodą „dłubania”, przy pomocy prostych narzędzi. Dzięki precyzji wykonania oraz pięknemu kształtowi chochla może być używana nie tylko do
Chochla kuchenna, wykonana z drewna lipowego, z długim uchwytem. Produkt wykonany ręcznie, zgodnie z tradycyjną, rzadko dzisiaj stosowaną, techniką tzw. metodą „dłubania”, przy pomocy prostych narzędzi. Dzięki precyzji wykonania oraz pięknemu kształtowi chochla może być używana nie tylko do nakładania posiłków, ale również jako ozdoba kuchni. Otwór wywiercony w uchwycie pozwala na wygodne zawieszenie chochli.