Informujemy, iż nasz sklep internetowy wykorzystuje technologię plików cookies a jednocześnie nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w tych plikach (tzw. „ciasteczkach”).
CZY WIESZ, ŻE... Naczynia wykonane są tradycją metodą - techniką tzw. dłubania, czyli wybierania masy drewnianej za pomocą narzędzi i ognia. Dłubanie przebiega wzdłuż słojów drewna.
CZY WIESZ, ŻE... Drewno ma naturalne właściwości bakteriobójcze, dlatego zawsze było cenionym materiałem, wykorzystywanym do produkcji narzędzi kuchennych.
CZY WIESZ, ŻE... Do dziś przetrwało w Polsce niewiele pracowni, wytwarzających drewniane przedmioty kuchenne.
CZY WIESZ, ŻE... Drzewa ścinana się zimą, kiedy mrozy wstrzymują rozwój grzybów, wywołujących choroby drewna. Żłobieniu poddaje się je możliwie jak najszybciej po ścięciu, gdy drewno jest miękkie i łatwe w obróbce.
CZY WIESZ, ŻE... Drewno posiada właściwości pozwalające mu na „leczenie” drobnych ran – np. na drewnianych deskach kuchennych nie będzie widać śladów drobnych nacięć, pozostawionych przez nóż.
Starannie i elegancko zapakowany w pudełko gotowy zestaw wyrobów drewnianych, ręcznie wykonanych przez mistrza rękodzieła . W skład zestawu wchodzą wyroby drewniane wykonane zgodnie z tradycyjną, rzadko dzisiaj stosowaną, techniką tzw. metodą „dłubania”, przy pomocy prostych narzędzi:
Podłużna
Starannie i elegancko zapakowany w pudełko gotowy zestaw wyrobów drewnianych, ręcznie wykonanych przez mistrza rękodzieła. W skład zestawu wchodzą wyroby drewniane wykonane zgodnie z tradycyjną, rzadko dzisiaj stosowaną, techniką tzw. metodą „dłubania”, przy pomocy prostych narzędzi:
Podłużna misa w rozmiarze 27 x 11 x 8 cm, z drewna osiki : 1 szt
Mniejsza, owalna misa, z drewna olchowego (14 x 14 x 4 cm): 2 szt
Mała ( 24 x 3 cm, szerokość główki: 6 cm) łyżka kuchenna z drewna lipowego. Może być wykorzystywana w procesie przygotowania potraw, albo jako ozdobna łyżka np. do sałatek: 2 szt
Pan Mieczysław - twórca ludowy, autor wyrobów użytkowych z drewna My Poland