Informujemy, iż nasz sklep internetowy wykorzystuje technologię plików cookies a jednocześnie nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w tych plikach (tzw. „ciasteczkach”).
CZY WIESZ, ŻE... Naczynia wykonane są tradycją metodą - techniką tzw. dłubania, czyli wybierania masy drewnianej za pomocą narzędzi i ognia. Dłubanie przebiega wzdłuż słojów drewna.
CZY WIESZ, ŻE... Drewno ma naturalne właściwości bakteriobójcze, dlatego zawsze było cenionym materiałem, wykorzystywanym do produkcji narzędzi kuchennych.
CZY WIESZ, ŻE... Do dziś przetrwało w Polsce niewiele pracowni, wytwarzających drewniane przedmioty kuchenne.
CZY WIESZ, ŻE... Drzewa ścinana się zimą, kiedy mrozy wstrzymują rozwój grzybów, wywołujących choroby drewna. Żłobieniu poddaje się je możliwie jak najszybciej po ścięciu, gdy drewno jest miękkie i łatwe w obróbce.
CZY WIESZ, ŻE... Drewno posiada właściwości pozwalające mu na „leczenie” drobnych ran – np. na drewnianych deskach kuchennych nie będzie widać śladów drobnych nacięć, pozostawionych przez nóż.
Misa – podstawka mała – wyrób z naturalnego drewna. Przy jej tworzeniu wykorzystano tradycyjną technikę „dłubania”, czyli ręcznej obróbki drewna z wykorzystaniem prostych narzędzi. Dzięki temu naczynie ma ciekawą fakturę. Naturalne, nielakierowane drewno o ciekawym wybarwieniu, to duży atut tego
Misa – podstawka mała – wyrób z naturalnego drewna. Przy jej tworzeniu wykorzystano tradycyjną technikę „dłubania”, czyli ręcznej obróbki drewna z wykorzystaniem prostych narzędzi. Dzięki temu naczynie ma ciekawą fakturę. Naturalne, nielakierowane drewno o ciekawym wybarwieniu, to duży atut tego produktu. Tę płaską misę polecamy jako podstawkę pod świeczkę. Można na niej ustawić jedną lub więcej świeczek. Rekomendujemy ją szczególnie na okres Adwentu i Bożego Narodzenia – jako podstawę do stroika. Małą misę – podstawkę można wykorzystać przez cały rok jako dekorację na stół. Można ją stosować nie tylko jako podstawkę pod świeczkę, ale także do podania różnych drobnych produktów – słodyczy, orzechów, drobnych owoców czy przypraw. Można także podać na niej sztućce.
Pan Mieczysław - mistrz ręcznego wyrobu drewnianych przedmiotów użytkowych